Itt a friss zöldség-gyümölcs szezon. Most nagyon sok idény zöldség-gyümölcs lesz a piacon. Szerencsések, akik most kezdik a hozzátáplálást, kóstolgatást a babákkal. Viszont ez az időszak arra is jó, hogy egy kicsit feltankoljuk az éléskamrát. Én tavaly ezt az időszakot arra is használtam, hogy eltegyek Zoénak olyan zöldségeket-gyümölcsöket, amiket év közben máskor nem lehet fagyasztott formában beszerezni vagy így gazdaságosabbnak - nem mellesleg megbízhatóbbnak - ítéltem meg.
Először is: nekem speciell eleinte gondot okozott az is, hogy melyik gyümölcs-zöldség mikor számít idény gyümölcsnek-zöldségnek. Néhány alapvető dolgon kívül fogalmam sem volt, mit mikor lehet fellelni, mivel mi alapvetően a férjemmel nem vagyunk nagy zöldség és gyümölcs fogyasztók. És hát nagyon nem is foglalkoztam ezzel a témával ... azt ettük, amit éppen meg lehetett venni .... nem vall túl nagy tudatosságra igaz??? :D. Na de amikor Zoéval nekivágtunk a rögös útnak, akkor kicsit utánanéztem a dolgoknak. Találtam egy nagyon jó kis táblázatot, arról, hogy mit mikor érdemes megvenni: http://tudatosvasarlo.hu/sites/default/files/TudatosVasarlo.hu_idenynoveny_tabla.pdf
Emellett én nagyon sok mindent le is fagyasztottam Zoénak kisebb adagokban. Így olcsóbb is volt és tudtam, hogy a megfelelő minőségű alapanyagokat teszem el neki. Én viszonylag könnyebb helyzetben voltam, mert a családban többen is termelnek ezt azt a kertben és szerencsére mi is mindig részesültünk belőle. Így én biztosan tudtam, hogy jó helyről jön :D
Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek, hogy én miket tettem el a fagyóba Zoénak és milyen formában!
cékla: érdemes egyben héjában megfőzni - így nem veszíti el a színét. Kihűlés után megpucolni, kisebb adagokra felvágni - én nagyjából fél alma nagyságúra vágtam fel, ez eleinte egy adag volt, később két adagból készült az ebéd :D
karfiol: sós vízben meg kell főzni - figyeljünk nehogy szétfőzzük, én félkészre csináltam, így könnyebb elrakni. Nem kell túl sokat beraktározni, mert viszonylag hosszú a szezon. Én próbálkoztam az áruházakban kapható fagyasztott karfiollal is, de nem jött be ...
meggy, cseresznye, szilva: kimagozva, megmosva lefagyasztani
őszibarack: ki kell magozni, meg kell hámozni, én kisebb kockákra felvágtam. Nekem egy adag egy barack volt!
sütőtök: ki kell magozni, szeletekre vágni. Én általában két szeletet tettem egy adagba, de a mennyiség mindig változik, illetve az sem mindegy, hogy milyen a húsa a töknek. Ki kell tapasztalni, hogy a gyerkőc mennyit eszik meg egyszerre. Nem érdemes sokat eltenni, mert hosszú a szezon, még decemberben is lehet kapni. Zoé hamar megunta, így nekem sokat ki kellett dobni. Érdemes novemberben elgondolkozni az elrakáson, amikor már közeledik az idény vége.
főzőtök: én nem gyalulva tettem, hanem nagyjából tenyérnyi szeletekre vágtam a kimagozott, meghámozott tököt. Nekem könnyebb volt így bánni vele. Két szelet volt egy adag. Lehet kapni gyalulva fagyasztott tököt. Én anyósomtól kaptam a tököt, így én inkább saját kezűleg tettem el, ennél olcsóbban nem lehet megoldani :D
zöldborsó: aki teheti tegyen el borsót mindenképpen!!! Nekem mindig van, de sosem elég :D Sajnos a fagyasztott borsó közül sok van, ami ehetetlen. Legalábbis számomra ....
Emellett el lehet tenni még: spenótot, brokkolit, kelbimbót, zöldbabot. Én ezekkel nem bajlódtam, hanem megvettem fagyasztva, idényben pedig frissen vettem :D
A száraz babbal kapcsolatban lenne is egy javaslatom. Ez egészen friss élmény - mai :) Én vörös babot adtam Zoénak, nem konzervet vettem, mert azt pénzkidobásnak tartom. Egy konzervet soha nem eszik meg, és nem lehet végtelenségig eltárolni ...:D Viszont egy.egy adagot megfőzni nagyon időigényes ... babtól függően állhatsz felette egész délelőtt. Ezért érdemes nagyobb adagban megfőzni és ha kész, akkor lefagyasztani, mint a borsót, így mindig lesz kéznél.
Ami jó ha van a ládában kis adagokban elrakva:
csirkemell - én mindig úgy csináltam, hogy a húslevesben megfőztem egyben, aztán szépen feldaraboltam és úgy ettem el. Ilyen módon el lehet tenni pulykamellet, sertéskarajt esetleg marhát vagy borjút.
darált hús - a babák általában szeretik a bolonyait :) Zoé imádja, én ezért tettem el darált húst. Egy nagyobb mennyiséget elkészítettem a követező módon: kevés olajon megpirítottam a húst, majd felöntöttem vízzel, hogy ellepje. Ízesítettem sóval, oregánóval, majorannával, bazsalikommal. Ha a vizet elforrta, akkor kész is van. Kiporcióztam és lefagyasztottam.
hal - érdemes halat is eltenni kisebb adagokban, ha a gyerkőc szereti. A harcsa a legjobb szerintem, nincs benne szálka és nagyon finom!
Hát talán ennyi! Remélem találtok majd hasznos tanácsot :D
Utolsó kommentek