Zoé mindennapjai

"Az első pillanat, mikor megszületsz, társunkká szegődsz egy idegen világban. A második pillanatban lassan felcseperedsz, s tágra nyitott szemekkel rácsodálkozol a világra."

Így növekszik a nagylány

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Utolsó kommentek

  • mazsan: Látom egyszerre kezdik a Csajok a bilibe pisilést...:o) Gratulálunk Zoénak is! puszi (2012.06.13. 15:30) Az első lépés ...
  • sebeszter: @mazsan: Nagyon köszike! Én pedig akartam nálad kommentelni, de nem tudok - nem tudom legörgetni, ... (2012.06.13. 14:30) Másfél éves nagylány :)
  • mazsan: Nagyon ügyes a nagylány! A súlyon pedig tényleg ne aggódj, Zoé tökéletes úgy ahogy van. :o) (2012.05.30. 18:15) Másfél éves nagylány :)
  • mazsan: Kis ügyes. :o) (2012.04.06. 11:22) Új szavak
  • mazsan: Drukkolok!Érezzétek jól magatokat! :o) (2012.03.24. 10:49) Légy átkozott Murphy!!!!
  • Utolsó 20

Címkék

ajándék (1) állatkert (1) alvás (15) anyás (1) apa (2) apás (2) Az (1) babatorna (3) balaton (1) bébiétel (1) beszéd (7) betegség (7) bibi (2) bika (1) bili (2) BKV (1) bújás (1) cipő (6) család (9) csalánkiütés (1) csomagolás (1) cumi (3) Dobogómajor (8) egyensúly (1) egy éves (4) érzések (2) esés (3) etetőszék (1) evés (17) feláll (3) felmászik (3) felül (2) figyelmetlenség (1) fogmosás (3) fogzás (20) gyerekszőnyeg (1) gyógyulás (1) hálózsák (1) hétköznapok (5) hinta (4) hisztis (3) (2) homokozó (3) hozzátáplálás (7) húsvét (1) illik (1) jár (9) játék (4) játszóház (1) játszószőnyeg (1) játszótér (13) joghurt (1) kanga klub (9) kánikula (6) karácsony (9) keresztelő (2) kezdetek (1) kézügyesség (1) kiakadás (2) kimenő (2) kirándulás (5) köhögés (1) költözés (3) kötődő nevelés (1) különlét (2) kúszás (2) láz (1) lemászik (1) lépcső (1) levente (1) majális (1) másfél éves (1) mászás (2) mászik (1) megfázás (1) megijed (1) mélypont (2) mese (3) mozgásfejlődés (4) nagyszülők (10) napirend (5) nyaralás (3) nyilas (1) nyűgös (14) okos (4) ölelés (3) öltözködés (2) önállóság (2) óraátállítás (2) orrcsepp (2) orvos (4) összehangolódás (1) pancsolás (1) piac (2) pihenőszék (4) rituálé (2) séta (8) sírás (3) strand (2) stressz (1) súlygyarapodás (2) szájpenész (1) szandál (1) szemcsepp (1) szobatisztaság (2) szülés (1) szülinap (1) tanul (3) tápszer (1) téliesítünk (2) tolerancia (1) torokgyulladás (1) türelem (1) turi (2) tűzoltó (1) ül (1) utazás (4) vacsora (1) védőnő (6) videó (19) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Itt jártak (2011.10.19-től)

Másfél éves nagylány :)

2012.05.30. 14:31 - sebeszter

Címkék: másfél éves

Nos igen ... megint meg kell állapítanunk, hogy milyen gyorsan repül is az idő :D. Tegnap másfél éves lett a mi pici lányunk! Ennek örömére ma elvittem a védőnőhöz és a dokihoz is .... nem voltak örömteli találkozások!

A védőnős találkozás inkább anyának nem volt túl örömteli ... megint a szokásos lemez .... nem jó a súlya ... már eléggé unom. Mert amúgy szerintem Zoé eleget eszik, akkor amikor éhes, viszont rengeteget rohan, ugrál, gyönyörűen fejlődik, egészséges, életvidám. Szóval semmi baja a szokásos baba-nyűgökön kívül. Erre mindig jön ez a banya és jól felidegesít ezzel az állandó szerinte "súlyproblémával". Ő szerinte nagyjából egy kilóval van "elmaradva". Amúgy jó lenne a súlya, csak hát magasabb a szentem, mint a korosztálya ... tehát valójában a magasságával van gond ... na de azt mégsem mondhatja, hogy nyomjam össze a gyereket, így inkább a súlyával traktál állandóan.

A mai mérlegelés eredménye: 83,5 cm és 9970 gramm. És a két percentilis között túl nagy a különbség ... persze ebből én egy kukkott sem értek, mert nem tudom, hogy ez miért baj ...mert soha nem magyarázza meg ... És néha tényleg úgy érzem, mintha valami vásári hízóról beszélne, nem pedig egy gyerekről. Szóval egy kicsit megint felcsesztem magam, pedig mindig megfogadom, hogy nem foglalkozom vele. De ez olyan nehéz. Aztán hozzá tette, hogy őt aggasztja ez a súly, ezért legyek szíves két hónap múlva visszavinni. Hát nem leszek szíves ... bár ezt nem mondtam neki. Semmi kedvem két hónap múlva megint felidegesíteni magam ... mert tudom, hogy akkor is ugyanez lenne. Pláne itt a jóidő. Folyton kinn vagyunk, egyfolytában rohangál a játszón, alig lehet lelőni ... Most komolyan mit vár???? Úgyhogy nem fogom visszavinni két hónap múlva. Legközelebb két éves korban lesz esedékes a kötelező éves vizsgálat. Annál előbb nem megyek, ha csak én nem látom úgy, hogy szükség lenne rá. De ne legyen.

Emellett túlestünk két védőoltáson is: a 18 hónapos kötelezőn és a Prevenar harmadik oltásán. Szóval a dokis találkozás inkább Zoénak volt gázos... úgy sajnáltam szegényt. Pedig először tök jól elvolt a dokival, megmutatta, hogy milyen okos: megmutogatta, hogy hol a szeme, a füle, az orra, a szája ... Olyan büszke voltam rá! De aztán kíméletlenül jött a szuri, így a nagy barátságnak vége is lett :D

A nagy megpróbáltatások után hazabuszoztunk. A kedvencét csináltam ebédre, mert tudtam, hogy nagyon nyűgös lesz, így legalább a rossz kedv ellenére azért ebédelt.

És ahogy anya látja az elmúlt fél évet:

Azt hiszem az elmúlt hat hónapban sikerült minden nagyon fontos, lényeges, örömteli vagy éppen nem túl örömteli dologról beszámolnom. Azért egy nagyon rövid kis visszatekintést engedjetek meg nekem :D

Nézzük sorjában! A mozgás tekintetében nem nagyon tudok újdonságról beszámolni, tekintve, hogy Zoé már 10 hónaposan szaladt. Talán annyit, hogy most már sokkal megfontoltabb, mint fél évvel ezelőtt. De azért az óvatosság még mindig távol áll tőle. Még mindig inkább szalad, mint sétál. Nagyon szépen lépcsőzik. Már a legnagyobb mászókára is felküzdi magát. Nagyon szereti ellesni a nagyoktól a dolgokat és persze a hülyeség egyből ragad rá :) Már nagyon szépen tud motorozni, gyorsabb, így már egyre nagyobb távokat hajlandó vele megtenni. Imád szaladni, páros lábon ugrálni, táncolni - a kedvence a rockosabb dallam, de sok mindenre rázza a fenekét. A kocsiban pedig mindig a feje jár :) Nagyon cuki!

Evés tekintetében sokkal nyugodtabb volt az elmúlt fél év. Sokat változott az ízlése. Egyre jobban kedveli a mi ételeink ízeit, bár sok olyan van, amit még nem tud elrágni, így még mindig többnyire külön főzök neki. De engem ez annyira nem zavar. Amit már nem kell neki külön főzni: húsleves, grízgombócleves, tejfölös karfiolleves, paprikáskrumpli virslisen, tejfölös krumplifőzelék fasírttal, rakottkrumpli, bolonyai. Most nagyon menő mindenféle paradicsomos kaja: paradicsomos hal, bolonyai, paradicsomos zöldségek, fokhagymás-paradicsomos tészta. Emellett még mindig nagyon szereti a céklát, megeszi a tökfőzeléket, a spenótot, a meggyszószt, illetve most már mindenféle bébiételt is. Szóval nem panaszkodom. Már próbál egyedül enni kanállal, ami hol jobban, hol kevésbe jól sikerül :D De nagyon ügyes. Egyenlőre még csak néhány kanálhoz van türelme, utána nekem kell etetni. Reggelire és vacsorára kenyeret eszik valamivel: sajtkrém, vajkrém, májkrém, párizsi, az abszolút favorit a bundáskenyér. Uzsira, általában joghurt, krémtúró, gyümölcs, időközönként Dörmi vagy Tejszelet. Napközben szoktam engedni nassolni: kekszet, ropit vagy kukot. De szerencsére nem szokta követelni, mert ha jól van lakva, akkor nem is eszik belőle.  Szóval nem viszi túlzásba :D Csoki nagyon ritkán van, inkább csak akkor ha valamilyen alkalomból kap valakitől. Üdítőt nem kap, vizet vagy teát szokott inni - jobbára vizet!

Az alvás szerencsére sosem volt gond nálunk és ez nem változott az elmúlt időben sem :D Zoé általában fél kilenc fele alszik el. Most már egyedül. Lefekvés előtt mesét olvasok neki és tejet is iszik. Reggel olyan 7 óra fele szokott kelni mostanában. De ez nála változó: vannak időszakok, amikor korábban kel és van, hogy még fél kilenckor is alszik. Napközben egyszer alszik ebéd után olyan 1 és fél 2 között szokott lefeküdni és általában 3 és fél 4 között szokott felkelni.  Ha nincs semmi gondja, akkor egy hang nélkül szokta átaludni az éjszakát.

Jelenleg hat foga van és két őrlő van útban jobb oldalt. Mostanában nem engedte megnézni, de majd ma megpróbálom. Lehet, hogy már azok is kibújtak rendesen. Zoét éjszaka nem kínozza a fogzás, inkább napközben. Ebben is szerencsém van. Bár ha nagyon gázos napja van, akkor van hogy adok neki éjszakára Panadolt.

Zoé beszéd terén teljesen átlagosan fejlődik. Egész nap karattyol a maga kis babanyelvén. Emellett egyre jobban bővül a szókincse. Jelenleg amiket mond: apa, anya, mama, papa, baba, tente, hinta, hoppá, hapci, kérem, vauvau, kukuríkú, autó, alma, Anna, Balázs, szia, cica, nyami, kaka :D. Azt hiszem most ennyi, de ezeket teljesen tudatosan használja!

Okosságok és ügyességek:

Na ez az a téma amivel nem lehet betelni. Olyan eszméletlen dolgokat tudnak ezek a gyerekek produkálni. Zoénak rengeteget segít, hogy járunk a Kangába. Imádja a gyerektársaságot, sokat mindent eltanul a többiektől, persze jót és rosszat is :D Rengeteg készségfejlesztő játékot tud már használni és nagy szereti is őket: formabeillesztés, piramisjátékok, mindenféle labdás játékok, szeret babázni, rajzolni, trambulinon ugrálni és az abszolút kedvenc a csúszda :D Nagyon ügyesen homokozik, most már a formák is érdeklik és próbálja telepakolni homokkal. Aztán ott van a motorozás, ami napról napra jobban megy. Mindent megért már, amit meg akar :D Ha szólok neki, hogy menjünk enni, akkor hozza az etetőszéket. Reggel például előtte odamegy az erkélyajtóhoz és várja, hogy nyissam ki. Mindig ilyenkor szellőztetek és ezt már ő is tudja.  Délelőtt mielőtt indulunk, mindig ő kapcsolja ki a Tv-t és már nem is kell neki mondani. Ebéd után, ha szólok neki, hogy tente, akkor átmegy a szobájába és várja, hogy feltegyem a pelenkázóra. Lefekvés előtt mindig ad puszit. Mióta van estimese, azóta napközben többször is azon kapom, hogy mesél a plüssállatoknak és a babáknak. Tök édes: ül a kanapén, ahol mi is szoktunk este, ölébe teszi valamelyik játékát, kezében a könyv és mondja kegyetlenül. Nagyon cuki! Még mindig szeret nekem segíteni: port töröl, söpröget, tereget, szennyest válogat. Nagyon szereti már a TV-ben is a meséket, a Minimaxon mindent, de amúgy pedig még mindig a Macskarisztokraták a kedvence :) Persze azért a TV nézés korlátozva van, de engem annyira azért nem vág földhöz, ha néha leragad egy mesénél. Például kifejezettem örülök neki, mondjuk ha vasalok vagy főzök :D

A jövő hónap új feladata a bilizés lesz :) Veszek Zoénak egy bilit a héten és el kezdünk vele ismerkedni. Vannak már biztató jelek, amik a szobatisztaság irányába mutatnak: általában, ha megkérdezem, hogy van-e kaka, akkor mondja, hogy kaka és mutatja is, ha van :D Persze nem mindig vállalja el :D De volt már arra is példa, hogy magától szólt. Szóval majd meglátjuk, hogyan fogunk haladni ezen a téren.

A bejegyzés trackback címe:

https://sebzoe.blog.hu/api/trackback/id/tr934554823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mazsan 2012.05.30. 18:15:03

Nagyon ügyes a nagylány! A súlyon pedig tényleg ne aggódj, Zoé tökéletes úgy ahogy van. :o)

sebeszter 2012.06.13. 14:30:56

@mazsan: Nagyon köszike! Én pedig akartam nálad kommentelni, de nem tudok - nem tudom legörgetni, hogy be tudjam írni a kódot .... már többször próbáltam, több böngészőben is, de nem megy. Így akkor most itt írok! Nagyon gratulálok a bilizéshez :) Nagyon ügyes Panki! Hihetetlen, hogy most születtek ezek a lányok és már itt tartunk :). Aztán annak is örülök hogy Panka szeme rendben van és persze nem utolsó sorban gratula a TAJ kártyához is :))) Lassan csak a helyére kerül minden!


süti beállítások módosítása