Nagyon szeretem a cukkinit, mert nagyon könnyű vele bánni és mivel nincs karakteres íze, gyakorlatilag bármilyen zöldséges ebéd kiegészítője lehet. Én sokszor csak azért teszek egy-egy kajához, hogy kicsit lédúsabb legyen. A töltött cukkini valójában az egész család ebédje is lehet, de kis adagban is könnyen elkészíthető a babának. A tejföl miatt nyolc hónapos kortól ajánlott.
Hozzávalók:
egy bébicukkini
egy sárgarépa
egy adag darált hús
két evőkanál tejföl
zöldfűszerek
A cukkinit hámozzuk meg, vágjuk hosszában ketté, majd magozzuk ki. A bébi cukkiniknek nem túl vastag a húsuk, így egy közepes darab kitesz egy adag ebédet :) A darált húst ízlés szerint készítsük el: én kevés olajon meg szoktam pirítani, majd ízesítem sóval, majorannával, oregánóval és bazsalikommal, majd felöntöm vízzel és készre párolom. Általában nagyobb adagban csinálom, majd kiporciózva elteszem a fagyóba, így mindig van kéznél egy adag! A répát főzzük puhára, majd törjük össze villával. A kész darált húst és a puha répapürét keverjük össze a tejföllel, tehetünk bele finomra vágott petrezselymet is. A tejfölös töltelékkel töltsük meg a cukkiniket. A cukkinit kicsit meg lehet sózni, de ne nagyon - ha lehet ne szoktassuk rá a babát a túlzott sófogyasztásra! Egy tűzálló edény alját kenjük meg egy kevés olívaolajjal, tegyük bele a megtöltött cukkiniket. Tegyük a sütőbe, én olyan 170-180 fokon szoktam sütni, nagyjából fél órát. Ekkor már puha a cukkini, de még nem esik össze! Ha kész, akkor kortól és szokásoktól függően leturmixolhatjuk, apríthatjuk, de kisebb darabokban is fogyasztható, ha a gyerkőc már hajlandó rá. Aki a szaftosabb ételeket szereti, azoknak tehetünk még hozzá utólag egy kis tejfölt!
Utolsó kommentek