Ezt az ebédet mára ötlöttem ki Zoénak. Még nem evett ilyet. A tej miatt ebben a formában csak egy éves kor felett ajánlom, de ha elhagyod, akkor már nyolc hónapos kórtól is adható. Nagyon finom. :) Az én kis Tündéremnek azonnal bevált, megevett egy jó nagy adagot! Ez már kicsit munkásabb, mint a korábbiak, de megéri!
Hozzávalók:
két szelet (egy szelet kb egy tenyérnyi) főzőtök, vagy ennek megfelelő mennyiségű gyalult tök
egy kevés vöröshagyma
kapor ízlés szerint
egy dl tej
egy dl víz
citromlé
cukor
egy kis pohár natúr joghurt
kb egy evőkanál liszt
egy szál sárgarépa
A sárgarépát kisebb darabokra vágva tegyük fel főni enyhén sós vízben. Egy másik edényben kevés olajon - ha tudsz használj olívaolajat - dinszteljük meg a hagymát (ne legyen túl sok, kb egy fél karika apróra vágva). Ha már üveges tegyük rá a vastagabb csíkokra vágott tököt és azt is forgassuk át az olajon (vagy értelemszerűen a gyalult tököt). Ezután öntsük fel a tejjel és a vízzel, keverjük hozzá a kaprot, egy kevés citromlevet és a cukrot. Nagyjából egy teáskanál cukor elég. Ha ódzkodsz a cukor használatától, akkor tehetsz bele nádcukort (én ezt használok, ha kell valamibe) vagy gyümölcscukort, de akár el is hagyhatod (bár szerintem néha-néha ennyi cukor nem árt a babának). Amíg a tök megfő, készítsük el a habarást. Egy kis pohár natúr joghurtot keverjünk el egy evőkanál liszttel (amilyen neked szimpatikus). Amikor a tök készen van, turmixoljuk össze még a sűrítés előtt. Ha a babád megeszi a gyalult tököt, akkor ez a lépés értelemszerűen kimarad. Az összeturmixolt léből keverjünk 2-3 evőkanállal a habaráshoz, majd sűrítsük be a főzeléket. Ha a répa megfőtt, akkor villával törjük össze, majd keverjük bele a főzelékbe. Ha még nem esztek darabosat, akkor a répát a tökkel együtt turmixold le még sűrítés előtt.
Tipp: Azért kell még sűrítés előtt turmixolni a főzeléket, mert ha a besűrített főzeléket turmixolod újra híggá válik. Ez tapasztalat. Biztos ennek is megvan a maga kémiai magyarázata, de ezzel hadilábon állok :)
Utolsó kommentek